Maximalistáknak

Akik szembesültek már egy fi relé leoldás problémával és annak hatásával, azoknak gyakran eszébe jut az áramszolgáltató korábbi szlogenje, miszerint: „Ha áram van, minden van.”.

A szlogen ebben az olvasatban azt is jelenti, hogy ha nincs áram a lakásban, akkor leolvad a hűtő, leáll a fagyasztóberendezés, lemerül a riasztórendszer, nincs internet, nem lehet telefont tölteni és tv-t nézni, leáll a fűtés és nincs világítás. A legrosszabb, amikor a jól megérdemelt nyaralás, vagy síelés után hazaérve tapasztaljuk a fi relé leoldása okozta következményeket, a leolvadt hűtőt, a megromlott ételeket, vagy a teljesen kihűlt lakást, vagy a működésképtelen garázs és kapunyitó motorokat.

A leoldás sok esetben csak az elektromos hálózatban keletkező pillanatnyi zavar miatt történik, ilyenek lehetnek a hálózati feszültség ingadozás, a berendezések rendellenes működése, vagy a heves esőzés következtében, sok esetben csak egy pillanatig, vagy rövid ideig fennálló hibaáram keletkezése.

Azok számára, akik nem szeretnének ilyen helyzetbe kerülni, és áldoznak erre 300.000 Ft körüli összeget, létezik megfelelő megoldás, mely nem más, mint a fi relé visszakapcsoló automatika. Az automatika össze van építve a fi relével, tehát érzékeli a leoldást. A leoldást követően ellenőrzi, hogy az elektromos rendszerben fennáll-e a hibaáram, és ha megszűnt, akkor visszakapcsolja a fi relét.

A visszakapcsoló automatika sem oldja meg a problémát minden esetben. Amikor a hibaáram benne marad a hálózatban, tehát néhány másodperc alatt nem oldódott meg magától, például mert a hűtőszekrény meghibásodott és a kompresszorba víz folyt, a hibaáram továbbra is fennáll, ez esetben a fi relé is kikapcsolt állapotban marad mindaddig, amíg a probléma nem szűnik meg.

Hívás most!
FEL