Mit tegyek, ha lekapcsolt a fi relé? A fi relé leoldás okai és megoldása a gyakorlatban

Amennyiben a fi relé még nem volt beépítve a biztosítéktáblába, és azt a biztosítéktábla cseréjekor építjük be, a leggyakrabban a lakás elektromos hálózatában, a nulla és földelő vezetékek felcserélése, vagy a vezetékek elfúrása okozza a problémát. Ebben az esetben ne nyúljon az elektromos hálózathoz, hívjon szakembert a probléma feltárására és elhárítására.

Ha a lakásban a korábban beépített, egy ideig megfelelően működő fi relé old le, annak minden esetben oka van, és a legkevesebb alkalommal a fi relé meghibásodása az. A hibát a leggyakrabban egy meghibásodott, vagy rendellenesen működő berendezés, vagy a magas páratartalom, nedvesség okozza.

Ezeket a hibákat sok esetben a hozzá nem értő felhasználó is egyszerűen feltárhatja, a folyamat az alábbi:

  • Kapcsoljuk le a villanyórát.
  • Kapcsoljuk le a biztosítéktáblában lévő kismegszakítókat és fi relét.
  • Húzzuk ki a konnektorból (nem elég kikapcsolni) az összes elektromos berendezést, és hosszabbítókat, kapcsoljuk le az összes világítás kapcsolóját.
  • Kapcsoljuk vissza a villanyórát.
  • Kapcsoljuk vissza a fi relét.
  • Kapcsoljuk vissza egyesével a kismegszakítókat.
  • Egyesével kezdjük el felkapcsolni a világításokat és visszadugni az eszközöket a konnektorba.

Ha  minden működik és a probléma nem jelentkezik, akkor gratulálunk, Önnek sikerült visszakacsolnia a saját elektromos hálózatát és feltehetően csak egy pillanatnyi hibaáram okozta a problémát, rosszabb esetben egy nem megfelelően megválasztott fi relé van beépítve, „A” típusúnak kellene lennie.

Ha az eszközök bekapcsolása, vagy feszültség alá helyezése (visszadugása) közben a fi relé ismét lekapcsolódik, akkor gratulálunk, Önnek sikerült a meghibásodott berendezést beazonosítania. A hibás készülék kivételével mindent visszakapcsolhat, a lakás működni fog. Sajnos ez esetben a hibás berendezés javítása, vagy cseréje szükséges.

Ha a probléma továbbra is fennáll, és a fi relét nem lehet felkapcsolni, akkor azonnal keressen szakembert a hiba elhárítására.

Hívás most!
FEL